El poble d'Arties
(Naut Aran | Arties - Val d'Aran)

Arties - Monument a la vaca bruna (Foto: Albert Esteves, 2017)

Arties

Arties (Foto: Marta Caralt, 2023)

Situació Ctra. C-28, km 30,5
L'antic terme d'Arties s'estén a l'esquerra de la Garona i comprèn la vall sencera del riu Valarties, a la confluència dels quals hi ha la part antiga de la vila, a redós dels vestigis de l'antic castell i de l'església de Santa Maria. Aquest nucli conflueix, a l'altra banda del riu, amb el sector més proper a l'església de Sant Joan, a tocar de la carretera.

El nom d'Arties, d'arrel basca, està documentat des del segle XII. Tot i que el poble ha patit diverses inundacions que s'han endut alguns edificis, conserva algunes cases notables, a banda del castell i les dues esglésies esmentades. Convertit en destí turístic, tant d'estiu com d'hivern, ha crescut notablement amb nous habitatges que han mirat de mantenir, fins a cert punt, alguns dels trets característics de l'arquitectura aranesa. Els nous habitatges de segona residència conviuen harmònicament amb les cases tradicionals de la vila, la major part adequadament restaurades. El nucli està centrat per la plaça d'Ortau o plaça Major, on hi destaca el monument a la vaca bruna, el qual es troba replicat en altres indrets del poble amb altres vaques de colors, de mida natural.