Església de Sant Andreu
(Naut Aran | Salardú - Val d'Aran)

Salardú - Sant Andreu (Foto: Lluís M. Vidal - Arxiu C.E.C.-, 1896)

Salardú - Sant Andreu (Foto: Juli Soler - Arxiu C.E.C.-, 1907)

Salardú - Sant Andreu (Foto: Carles Fargas - Arxiu C.E.C.-, 1927)

Situació Carrer de Sant Andrèu
InterèsEspecial interès Interessant
Situada al solar de l'antic castell, és un magnífic exemplar del romànic tardà erigit segurament a mitjan segle XIII), complementat amb un poderós campanar gòtic (segle XV), que constitueix un cos independent. El temple consta de tres naus, la central coberta amb volta ogival i les laterals de quart de cercle, capçades amb sengles absis semicirculars. Estan dividides en quatre trams per arcs torals que arrenquen dels pilars en forma de creu. Algunes finestres exteriors han estat modificades i s'hi han obert altres finestrals en època gòtica. La cornisa està ornamentada amb un seguit de mènsules esculpides amb formes de testes, animals i altres elements simbòlics. La façana, reforçada amb dos gruixuts contraforts, té una magnífica portalada amb arquivoltes i capitells esculpits. Hi ha també dues arcades cegues separades per una columna.

El campanar de torre va ser afegit al segle XV i tenia caràcter defensiu, fet que corroboren les sageteres que encara es poden observar. De planta octogonal, té tres nivells d'alçada, està coronat amb un teulada piramidal de llicorella i reforçat amb contraforts a les arestes. És probable que es correspongui amb l'antiga torre mestre del desaparegut castell de Salardú.

De l'interior cal destacar el Crist romànic de de Salardú i les pintures murals del segle XVI. Hi ha també una pila baptismal medieval encastada sota un finestral gòtic i la reixa de 1597 que separa el presbiteri.