Església de Sant Andreu: portalada
(Naut Aran | Salardú - Val d'Aran)

Salardú - Sant Andreu, portalada (Foto: Albert Esteves, 2017)

Salardú - Sant Andreu, crismó damunt la portalada

Salardú - Sant Andreu, portalada (Foto: Juli Soler -Arxiu C.E.C-, 1907)

Situació Carrer de Sant Andrèu
Un dels elements més destacables de l'església de Sant Andreu és la seva portalada romànica, del segle XIII. Està composta de cinc arquivoltes en degradació més una arquivolta exterior a mode de guardapols. Totes les arquivoltes són bocellades però només les dues primeres estan ornamentades, una només amb sanefes i l'altra, a més, amb relleus vegetals o geomètrics. Hi ha quatre columnes a cada brancal, totes elles amb capitells esculpits, de temàtica vegetal en formes diverses.

Segons Eva Bargalló (*), aquesta portalada denota influències de l'escola lleidatana i l'escultura dels capitells es relaciona amb l'estil cistercenc.

Aquesta influència cistercenca es deixa sentir també en el crismó que hi ha damunt la portada. És de tipus trinitari, de sis braços, amb l'alfa i l'omega molt ben esculpides, que s'allunya d'altres exemples de la Vall, més antics.

(*) Catalunya Romànica, vol. XIII