El poble de Tredós
(Naut Aran | Tredós - Val d'Aran)

Tredós

Tredós

Tredós (Foto: Juli Soler -Arxiu C.E.C.-, 1907)

Situació Ctra. C-28, km 34
És el primer poble de la Vall venint del port de la Bonaigua. El poble s'estén en la seva major part a la dreta de la Garona i s'uneix a través d'un antic pont amb el barri de la Capella, a l'altra banda del riu, on hi ha les capelles de la Verge del Roser i de Sant Esteve. Al capdamunt del poble hi ha l'important exemplar romànic de Santa Maria de Cap d'Aran, on s'hi reunia un cop l'any el Conselh Generau dera Val d'Aran. Està documentada l'existència d'una antiga torre de defensa, desapareguda. El poble, que ha crescut amb nombroses segones residències per l'atracció de les veïnes pistes de Baqueira-Beret, conserva encara moltes cases antigues que responen plenament a la tradicional arquitectura popular aranesa.