Casa Rosa (Çò de Rosa)
(Naut Aran | Gessa - Val d'Aran)

Gessa - Casa Rosa

Gessa - Casa Rosa

Gessa - Casa Rosa (Foto: Juli Soler -Arxiu C.E.C.-, 1901)

Situació Plaça Major, 5
Casal fortificat d'època renaixentista que té com a elements més destacat la torre cantonera, de planta circular, que tenia funcions de vigilància i defensa. L'edifici presenta les obertures emmarcades amb pedra. La porta és de llinda monolítica, motllurada, que descansa sobre brancals amb permòdols. Té un escut inscrit així com la data (1589) i el nom d'Andreu Pont. Les finestres, algunes biforades o quarterades, tenen llindes, brancals i ampits motllurats.

La casa va pertànyer a la noble família dels Portolà d'Arties. A començament del segle XX era coneguda com Casa Pericot. L'any 1923 va ser adquirida pel bisbat de la Seu d'Urgell per ser utilitzada com a casa rectoral. L'any 1987 va ser adquirida per la família Net la qual va dur a terme una acurada restauració.