Església de Sant Esteve
(Mont-ras - Baix Empordà)

Mont-ras - Església de Sant Esteve

Mont-ras - Església de Sant Esteve (Foto: Albert Esteves, 2017)

InterèsEspecial interès Interessant
L'edifici actual va ser construït cap a la fi del segle XVI (a l'interior hi ha una porta amb la data de 1599) i és d'estil gòtic tardà. Substitueix un temple més antic, documentat des de l'any 1196, que no ha deixat rastre. Consta d'una nau rectangular amb capelles laterals, capçada amb un absis poligonal i coberta amb volta de creueria i dividida en dues crugies per un arc toral. Hi ha dues capelles laterals per banda, també cobertes amb volta de creueria. A l'extrem de tramuntana del frontis hi ha el campanar de torre. És un temple fortificat, alçat amb un terrabastall l'escala dels qual està inserida dins d'una torre adossada a la façana lateral, amb espitlleres i sageteres, que havia tingut també un matacà damunt la porta. La façana del frontis presenta un portal adovellat simple i una rosassa senzilla mentre que la porta principal és a la façana de migdia. És un portal renaixentista, rectangular, flanquejat amb pilastres estriades i amb un entaulament presidit per una fornícula de petxina. A l'interior hi havia un retaule barroc fet el 1792 i daurat el 1800, destruït l'any 1936.