Església de Santa Maria de Fonteta
(Forallac - Baix Empordà)

Fonteta - Església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2017)

Fonteta - Església de Santa Maria (Foto: cartell al costat del monument)

Fonteta - Església de Santa Maria, coberta antiga

Fonteta - Església de Santa Maria, coberta antiga (Foto: cartell al costat del monument)

Fonteta - Església de Santa Maria (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya-, 1917)

Situació Fonteta. Carrer de l'Església
Està documentada des del 1057 com a sufragània de Santa Maria de la Bisbal. Malgrat les modificacions posteriors, la nau que ens ha pervingut és la romànica, del segle XI, coberta amb volta de canó. També la façana principal, a la seva part inferior, mostra un aparell que es pot considerar d'època romànica, probablement del segle XII. Cap als segles XV-XVI es va sobrealçar la nau per fortificar-la i es va construir el portal renaixentista. Posteriorment es van afegir les capelles laterals i al segle XVIII es va substituir la capçalera romànica per un creuer amb cúpula i un absis carrat. La torre campanar, de planta quadrada, va ser afegida l'any 1755.