Santa Coloma de Fitor
(Forallac - Baix Empordà)

Església de Santa Coloma de Fitor (Foto: Albert Esteves)

Església de Santa Coloma de Fitor (Foto: cartell al costat del monument)

Rectoria de Fitor

Rectoria de Fitor (Foto: Albert Esteves, 2017)

EstilRomànic
Situació Accés des de Fonteta o Sant Climent de Peralta —on enllaça amb la carretera de Girona a Palamós—
InterèsEspecial interès Interessant
Fitor és un disseminat de masies centrat per l'església de Santa Coloma, situada en una esplanada en un indret despoblat i molt allunyat dels pobles de la rodalia. Va ser consagrada l'any 948. És un edifici de dues naus d'època diferent, capçades per sengles absis semicirculars, una coberta amb volta de canó i l'altra amb volta apuntada, feta amb posterioritat. L'absis de la nau més antiga mostra a l'exterior aparell de llicorella en espina de peix. La porta és senzilla, amb dos arcs adovellats en degradació. El campanar de torre, amb arcuacions llombardes, va ser ampliat al segle XII. Al costat de l'església hi ha la rectoria, d'època tardana. El conjunt va ser restaurat l'any 1985. S'hi celebra un aplec el tercer diumenge d'octubre.