Can Bassa (Llofriu)
(Palafrugell (Llofriu, Ermedàs, Santa Margarida) - Baix Empordà)

Palafrugell - Can Bassa Rocas, dibuix a una paret

Palafrugell - Can Bassa Rocas, dibuix a una paret (Foto: cartell al costat de la casa)

AutorMiquel Barreda, m.o.
Situació Llofriu. El Ramal, 71-73
És la casa pairal dels Bassa Rocas, una família originària de Llofriu, relacionada amb Cuba i l'Argentina, amb importants aportacions a la cultura catalana, a través de la folklorista Irene Rocas, la poetessa Maria Gràcia Bassa, el periodista Florenci Bassa i el pintor i escultor Serafí Bassa.

L'edifici és l'any 1889 si atenem a la data inscrita a la llinda del portal. Està concebut dins dels heterogenis paràmetres del neoclassicisme rural. Fet amb maçoneria irregular, consta de planta baixa, pis i golfes. La porta, motllurada, és d'arc escarser i les finestres estan emmarcades amb pedra treballada. La façana de llevant és oberta amb una galeria. A les parets del primer pis i a les golfes hi ha dibuixos fets per Serafí Bassa acompanyats de frases escrites per diversos membres de la família Bassa Rocas i amics seus.

La casa va ser adquirida per l'Ajuntament de Palafrugell l'any 1988 i es va fer servir d'escola fins al 1998. En l'actualitat és un centre cultural. Va ser reformada per Lluís Sanllehy i Estefan Garcia a 2008.