Església de Sant Pere d'Alp
(Alp - Cerdanya)

Alp - Església de Sant Pere

Alp - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2022)

Alp - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Plaça de la Santa Crreu
La parròquia d'Alp està documentada des del segle X. L'església actual és un edifici del segle XI, amb modificacions posteriors. És l'únic exemplar romànic de la comarca amb planta basilical, de tres naus. Les naus laterals tenen capelles adossades amb posterioritat, mentre que capçalera original va ser substituïda per l'actual presbiteri. La nau central era coberta amb volta de canó abans de ser sobrealçada, però es conserven encara els pilars que sostenen els arcs torals. La porta actual, bé que transformada, correspon a l'obra original.

Conserva unes restes de pintura mural del segle XIV -el gegant Cristòfol que travessa el riu amb el nen Jesús a collibè- i decoració moderna, com els vitralls de Llucià Navarro.