Església de Sant Martí de Romanyà
(Santa Cristina d'Aro - Baix Empordà)

Santa Cristina d'Aro - Sant Martí de Romanyà (Foto: cartell al costat de l'església)

Santa Cristina d'Aro - Sant Martí de Romanyà, làpida del segle XIV

Santa Cristina d'Aro - Sant Martí de Romanyà, làpida del segle XIV (Foto: Albert Esteves, 2017)

Santa Cristina d'Aro - Sant Martí de Romanyà, porta procedent de Sant Cebrià dels Alls

Santa Cristina d'Aro - Sant Martí de Romanyà, porta procedent de Sant Cebrià dels Alls (Foto: Albert Esteves, 2017)

Santa Cristina d'Aro - Sant Martí de Romanyà, banc procedent de Sant Cebrià dels Alls

Santa Cristina d'Aro - Sant Martí de Romanyà, banc procedent de Sant Cebrià dels Alls (Foto: Albert Esteves, 2017)

Situació Romanyà de la Selva
InterèsEspecial interès Interessant
L'església parroquial de Romanyà és un edifici de finals del segle X o començament de l'XI, en un moment de transició entre el preromànic, estil que es manifesta en la planta i els arcs de ferradura, i el ple romànic amb què s'expressen per exemple les finestres de doble esqueixada. Està documentada des de l'any 1019.

És un edifici de planta de creu grega, un dels braços de la qual es correspon amb l'absis. Les naus estan cobertes amb voltes de canó reforçades amb arcs de ferradura. La porta, adovellada, és a la façana de migdia i és d'època més avançada, probablement dels segles XII o XIII. A la banda nord del creuer hi ha el campanar de torre, amb finestres geminades de mig punt les columnes de les quals tenen capitells trapezials. L'aparell del campanar és diferent de la resta i podria ser del segle XI o posterior. Al segle XII es va afegir una capella i la sagristia, modernament enderrocada. A l'exterior hi ha encastada una làpida sepulcral del segle XIV.

A l'interior de l'església es conserven la porta i un banc de l'església de Sant Cebrià dels Alls (Cruïlles).