Església de Santa Maria de Bell-lloc
(Santa Cristina d'Aro - Baix Empordà)

Santa Cristina d'Aro - Església de Santa Maria de Bell-lloc

Santa Cristina d'Aro - Església de Santa Maria de Bell-lloc (Foto: Albert Esteves, 2017)

Santa Cristina d'Aro - Església de Santa Maria de Bell-lloc (Foto: cartell al costat del monument)

Situació Bell-lloc. Ctra. GIV-6613, km 2,200, camí
És l'església parroquial del conjunt de masos dispersos de Bell-lloc d'Aro. Es troba aïllada entre camps, amb la rectoria del segle XVIII adossada. Al seu entorn hi ha restes arqueològiques romanes. La primera capella va ser construïda en època visigòtica, al segle X es va aprofitar l'estructura per fer-hi un temple preromànic, dedicat a sant Esteve i finalment al segle XI es va construir l'edifici romànic que ens ha pervingut, dedicat a santa Maria i esmentat l'any 1064. En aquell temps el lloc era conegut amb el nom de Filafamis o Vilafamis.

És una església de nau única rectangular, amb capçalera de ferradura a l'interior que es manifesta com a poligonal a l'exterior a causa d'una reforma tardana. La rectoria amaga una bona part del mur de migdia i de la capçalera. La porta actual, rectangular, està situada al mur lateral de migdia i és d'època tardana. El frontis, a la banda de ponent, no conserva restes de la construcció primitiva. La superposició d'estructures fa d'aquesta església una estructura de lectura complexa. Sembla que originalment tenia dos absis contraposats, cosa molt poc freqüent a Catalunya.