Mas Mordenyac (El Vilar)
(Santa Cristina d'Aro - Baix Empordà)

Santa Cristina d'Aro - Mas Mordenyac

Santa Cristina d'Aro - Mas Mordenyac (Foto: Albert Esteves, 2017)

Situació El Vilar
La masia coneguda com a mas Mordenyac o Murdenyac pertany a l'antic veïnat del Vilar d'Aquila, un agrupament de cases d'origen baix medieval, que encara avui es desconeix com restava estructurat amb anterioritat a l'allau sarraïna. Tanmateix, l'esmentat mas Mordenyac, probablement també la vila Mordacini de l'any 1163, ens queda inventariat en dos documents dels segles XI i XII; el primer del 1057, i el segon del 1190, en què s'esmenten les donacions fetes al monestir de Sant Feliu pel matrimoni Raimon Gaufred i Ermessenda d'uns terrenys prop dels masos Mordenyac i Ganiguer. Segles després, l'abat del monestir guixolenc va comprar el mas Mordenyac, el 1563. Amb la desamortització dels béns religiosos del segle XIX, l'estat se'l va vendre a Josep Martí de Barcelona.

(Informació extreta del Catàleg del patrimoni -Ajuntament de Santa Cristina d'Aro)