Església de Sant Martí
(Palafrugell (vila) - Baix Empordà)

Palafrugell - Església de Sant Martí

Palafrugell - Església de Sant Martí (Foto: Albert Esteves, 2017)

Palafrugell - Retaule cremat de l'església de Sant Martí

Palafrugell - Retaule cremat de l'església de Sant Martí (Foto: Manuel Genovart -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1922)

Palafrugell, amb el campanar de l'església al centre

Palafrugell, amb el campanar de l'església al centre (Foto: Albert Esteves, 2017)

AutorSegle XVI: Pere Bòria, m.o., Joan Jausí, m.o.
Situació Plaça de l'Església, 7
InterèsEspecial interès Interessant
El lloc de Palatio frugelli està documentat des de l'any 988 i la seva església, dedicada a sant Martí, és esmentada des del segle XI. De la construcció romànica, duta a terme a cavall dels segles X-XI, només es conserva un pany de paret al costat septentrional. L'edifici actual és fruit d'una reconstrucció duta a terme en diverses fases, entre els segles XV i XVII. Durant el segle XVIII van continuar les obres però el campanar va restar inacabat. L'any 1710 es va iniciar un magnífic retaule barroc per part de l'escultor Pau Costa, que es va perdre l'any 1936, amb l'incendi de l'església.

L'edifici, d'una sola nau capçada amb absis poligonal, és bàsicament de concepció gòtica, amb parts renaixentistes com la façana principal, i la seva bella portalada. Flanquejada per dos parells de pilastres, presenta un entaulament decorat amb tríglifs damunt del qual hi ha un relleu amb l'escena de sant Martí partint la seva capa per donar-la a un pobre. A la part baixa del campanar, projectat per Joan Ranté, podem veure un escut de la vila i la data de 1762.