Can Rosés
(Palafrugell (vila) - Baix Empordà)

Palafrugell - Can Rosés, façana plaça de l'Església (Foto: Albert Esteves, 2017)

Palafrugell - Can Rosés, detall

Palafrugell - Can Rosés, detall (Foto: Albert Esteves, 2017)

Situació Carrer Major, 1-3 / plaça de l'Església, 8 / carrer d'en Vela, 1-5
És una de les poques cases notables que s'han conservat dins l'antic clos emmurallat de la vila. Va pertànyer inicialment a la família Marquès. L'any 1677, Jacint Roger va adquirir la casa i l'antiga farmàcia que hi havia als baixos. La família Roger va transformar l'edifici i el seu escut (un peix) es pot veure a la llinda d'una porta de l'any 1698. La façana principal, que dóna a l'estret carrer Major, té un gran portal adovellat i un finestral de tipus renaixentista, força desgastat. A la façana que aboca a la plaça de l'Església hi ha, en una llosana, l'escut familiar i la data de 1776.

A començament del segle XIX, la casa va passar per matrimoni a la família Rosés. L'any 1939, amb la mort de Fernando Casadevall i Rosés, va restar abandonada i en progressiva ruïna fins que va quedar en mans municipals i va ser rehabilitada els anys 1995-96.

De la web de l'Ajuntament de Palafrugell afegim la següent informació:
Els Roger de Palafrugell eren farmacèutics, amb botiga oberta des de 1677 a can Roger, a l'immoble que avui acull precisament aquesta exposició. El 1800, a la mort d’Anton Roger, tots els béns del patrimoni familiar van passar al seu gendre Francisco Rosés, apotecari i hisendat gironí casat amb Manuela Roger, l’hereva universal de can Roger.

Francisco Rosés i Manuela Roger vivien a Girona, en el lloc que encara avui es coneix com “les voltes d'en Rosés”, però es desplaçaven sovint a Palafrugell i s’instal·laven a can Roger. Durant tres generacions els seus hereus i descendents van seguir fent-hi estades, principalment a l'estiu. Amb els anys, els palafrugellencs acabarien rebatejant com a can Rosés l'antiga casa Roger.

A Girona la família Rosés rebia constantment notícies de Palafrugell. Dos o tres cops per setmana arribaven cartes dels administradors, dels masovers o dels parents que els informaven de l'administració del seu patrimoni, de qüestions de la vida quotidiana o de les notícies que trasbalsaven la rutina diària. Es tracta de centenars de cartes que constitueixen un gran testimoni de la vida del Palafrugell del segle XIX.

Crous, Grabuleda, Riera i Masgrau van portar a terme una
restauració el 1995 per a convertir aquest antic habitatge en seu de l'Arxiu Municipal.