Centre Fraternal
(Palafrugell (vila) - Baix Empordà)

Palafrugell - Centre Fraternal (Foto: Albert Esteves, 2017)

TipusAteneus i centres socials
AutorMiquel Barreda, m.o. / reforma: Martí Sureda Vila
Situació Plaça Nova, 4
Edifici construït l'any 1878, reformat l'any 1894 segons projecte de l'arquitecte Martí Sureda i Vila. És un edifici de planta baixa i pis, de façana simètrica, amb finestres rectangulars a la planta baixa, a dos nivells, i obertures de mig punt al pis principal, les tres centrals abocades a un balcó corregut. Un fris esgrafiat a l'alçada dels forjats separa els dos trams de façana. A la cantonera destaca el relleu d'un cap de lleó, símbol republicà.

El projecte original s'atribueix a Miquel Barreda per semblança amb la Casa Rocas, al carrer Torres Jonama, signada per ell l'any 1890.

El Centre Fraternal es va constituir com a societat cultural i recreativa l'any 1887 i es trasllada a l'actual edifici l'any 1897. Poc després es van iniciar les reformes. Durant el franquisme es va denominar Centro Español.