Sant Martí d'Urtx
(Fontanals de Cerdanya - Cerdanya)

Urtx - Església de Sant Martí

Urtx - Església de Sant Martí (Foto: Albert Esteves, 2022)

Urtx - Església de Sant Martí (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Urtx
La documentació més antiga d'aquesta església fa referència a la seva donació, per part del bisbe Ot d'Urgell, al priorat de Serrabona, l'any 1119. Aquesta donació és confirmada en documents posteriors del mateix segle.

L'església és d'origen romànic, del segle XII, tot i que ha sofert nombroses transformacions posteriors. Originalment, constava d'una nau lleugerament trapezoidal capçada amb un absis semicircular, probablement reconstruït amb posterioritat. L'aparell conservat d'aquesta època és irregular, sense filades diferenciades. El frontispici, amb campanar de torre, és obra moderna -1897- però incorpora l'antiga portada que havia estat situada a la paret de migdia. És de mig punt, amb dues arquivoltes, una de les quals està decorada amb testes humanes i relleus florals. Al mur nord hi ha adossada la casa rectoral.