Sant Esteve de les Pereres
(Fontanals de Cerdanya - Cerdanya)

Les Pereres - Església de Sant Esteve. Aparell en espina de peix

Les Pereres - Església de Sant Esteve. Aparell en espina de peix (Foto: Albert Esteves, 2022)

Les Pereres - Església de Sant Esteve. Cementiri (Foto: Albert Esteves, 2022)

Les Pereres - Església de Sant Esteve, abans de la restauració

Les Pereres - Església de Sant Esteve, abans de la restauració (Foto: Sebastià Bosom, Paquita Giraud -Calaix.gencat.cat-, 1984)

Situació La Perera de Baix
La parròquia de Sant Esteve de les Pereres o d'Anc és esmentada des del segle X, amb la grafia Hansi. L'església actual és un edifici romànic, construït entre els segles XI i XII, però va ser molt modificada durant els segles XVII i XVIII. També va resultar afectada pels estralls del 1936 i el 1988 s'esfondrà la volta. Va ser restaurada el 1992.

Originalment, tenia una nau capçada amb un absis semicircular. Va ser bastida amb pedra calcària i esquists, amb filades irregulars i, en alguns trams, disposats en forma d'espina de peix. Segons alguns autors, l'absis podria ser del segle XI i el que resta de la nau original, del XII. Al segle XVIII es van afegir les capelles laterals i el frontispici amb espadanya de dos ulls. Va ser restaurada als anys noranta del segle XX.