Santa Eulàlia d'Estoll
(Fontanals de Cerdanya - Cerdanya)

Estoll - Església de Santa Eulàlia (Foto: Albert Esteves, 2006)

Estoll - Església de Santa Eulàlia. Restes de l'església romànica

Estoll - Església de Santa Eulàlia. Restes de l'església romànica (Foto: cartell in situ)

Situació Estoll
La parròquia d'Estoll es troba documentada des del segle X, en l'acta de consagració de la Seu d'Urgell. La primitiva església romànica, construïda probablement al segle XI, tenia una orientació diferent de l'actual. Els anys 2006-2007 es van efectuar excavacions que van permetre recuperar gran part de la base de l'edifici antic, les quals s'han deixat visibles cobertes amb un vidre. Al segle XVII es va allargar la nau i es va construir la sagristia.

L'actual església és un edifici del segle XIX, bastit amb parets de pedra irregular, sense treballar, excepte les cantoneres. Consta d'una nau rectangular coberta amb volta de canó i amb dues capelles laterals a cada costat. Hi destaca el campanar de torre, de planta quadrada, coronat amb una coberta piramidal de llicorella. S'hi venera la imatge de pedra policromada de la Mare de Déu de la Cinta, del segle XV.