Cases del carrer Sant Pau, 15-21
(Torrelles de Llobregat - Baix Llobregat)

Torrelles de Llobregat - Cases del carrer Sant Pau, 15-21 (Foto: Albert Esteves, 2017)

Torrelles de Llobregat - Cases del carrer Sant Pau, 15-23

Torrelles de Llobregat - Cases del carrer Sant Pau, 15-23 (Foto: Albert Esteves, 2017)

Situació Carrer Sant Pau, 15-21
Entre els números 15 i 21 del carrer Sant Pau trobem tres cases d'interès, que reflecteixen l'estil arquitectònic imperant a Torrelles durant els primers decennis del segle XX, un estil difícil de definir, entre l'eclecticisme i el modernisme. Les tres cases tenen un cromatisme homogeni però incorporen diversos detalls clarament modernistes, a les motllures, al coronament o les portes.

D'acord amb la informació que ens aporta Dolors Pi, la casa corresponent al número 21, cal Martí Valent, data de 1823 i va ser feta construir per Martí Pi Soler. L'any 1911 va passar a mans del seu nét, Pere Pi Teixidó, i va rebre el nom popular de cal Peret. Originalment era una casa d'una sola planta. Després es van anar fent modificacions i ampliacions tot preservant part de la casa original. Les cases 15 i 17 també eren, a començament del segle XX, propietat de Pere Pi. Les actuals façanes han de ser del 1912, data que es pot trobar inscrita a la part interior del terrat de la casa del núm. 19. Posteriorment, el 1916, el mateix propietari va demanar permís a l’Ajuntament per a reformar l’edifici (obrir quatre finestres) a l'actual casa del número 15, destinada a “sala de arte”. Es pot observar que aquestes finestres són diferents a la resta. Abans de la Guerra Civil, aquesta casa era un lloc de trobada, cafè, ball i teatre, conegut com La Societat. La casa veïna, núm. 17, era seu d'una entitat associativa de caràcter agrícola coneguda com La Cooperativa.