Plaques de carrer modernistes
(Canet de Mar - Maresme)

Canet de Mar - Placa modernista (Foto: Albert Esteves, 2007)

TipusElement singular
AutorAntoni Samarra Tugues
Situació Ample / Riera Buscarons / Riera Gavarra
L'any 1912 l'Ajuntament de Canet va organitzar un concurs de plaques artístiques per als carrers del poble. Encara se'n poden veure algunes, amb els seus remarcables relleus modernistes. Amb els canvis del nomenclàtor, van haver de ser modificades en diverses ocasions (la riera Buscarons es va dir calle del Generalísimo Franco).

De l'article de Carles Saiz Xiqués Antoni Samarra i la seva producció artística a Canet de Mar, Sot de l'Aubó, 2007, extraiem la següent informació:
(L'alcalde Marià Serra) va encomanar-li, d'acord amb les pretensions de l'ajuntament regionalista de catalanitzar les plaques dels carrers de la població, que organitzés i dirigís un concurs de plaques anunciadores de les vies del poble. Al certamen s'hi van presentar 38 models diferents de plaques que van ser exposades entre la Sala de plens i el vestíbul d'entrada de la Casa de la vila, durant les festes de Sant Pere de 1912. Del resultat del concurs, es van començar a elaborar diferents plaques artístiques. Es va col·locar una placa a la riera Sant Domènec, sufragada pel mateix Foment Catalanista, també al carrer Caldeta, costejada pels mateixos veïns i el mateix Ajuntament, en senyal d'agraïment a Samarra, li va encarregar tres plaques, una pel carrer Ample, una altra per la riera Buscarons i una altra pel carrer Eusebi Golart. De les tres plaques, encara avui se'n conserven dues.