Restes de la torre de Can Macià
(Canet de Mar - Maresme)

Canet de Mar - Torre i masia de Can Macià

Canet de Mar - Torre i masia de Can Macià (Foto: inicis segle XX, postal antiga)

TipusJaciment arqueològic
Situació Plaça Venerable Gabriel Macià
Només en resten els fonaments, excavats l'any 1999. Era una torre de defensa de planta circular adossada a la desapareguda masia de Can Macià. Construïda a mitjan segle XVI, constava de tres plantes i tenia accés des de l'exterior a través del primer pis, mitjançant un pont elevat. Estava coronada amb una corsera. L'any 1915 la casa i la torre van ser adquirides per l'Ajuntament, es va enderrocar la masia, a causa del seu mal estat, però es va conservar la torre. Malauradament, durant la dictadura de Primo de Rivera es va derogar el decret de conservació que la protegia, malgrat les protestes, entre altres, de Domènech i Montaner, i posteriorment es va enderrocar.

Segons investigacions recents* la torre va ser construïda a instàncies del mercader canetenc Bartomeu Macià, que en va sol·licitar permís per tal de defensar-se de les incursions dels pirates, permís que li va ser concedit l'any 1562 i ratificat dos anys després.

**Jordi Soler Moradell, Arxiu Nacional de Catalunya