Casa modernista del carrer Artur Costa
(Gavà - Baix Llobregat)

Gavà - Casa modernista del carrer Artur Costa

Gavà - Casa modernista del carrer Artur Costa (Foto: Valentí Pons, 2013)

AutorEzequiel Porcel Alabau
Situació Carrer Artur Costa, 24
Aquesta casa sempre havia estat atribuïda a Josep Canaleta, arquitecte municipal de Gavà durant força anys, però amb l’ajut del Centre d’Història de la Ciutat – Arxiu Municipal hem pogut descobrir que l’arquitecte que la va dissenyar, o si més no, que signa el projecte és Ezequiel Porcel.

Aquesta casa és l’única que resta de tot un conjunt de petites cases, de planta baixa, cinc en concret, que va fer edificar Joan Badosa Sanfeliu entre els anys 1916 i 1917. La casa que ens ocupa es va ampliar amb un pis tot respectant el projecte original. Una mostra de les cases restants es pot veure en la contigua a la 24, la 22, que encara conserva els ferros forjats de la finestra. L’espai que deixa l’emmarcament acampanat de les obertures i els òculs cecs de la façana estan recoberts de trencadís, entre els quals, el de la porta d’accés a l’edifici presenta la inicial B del cognom del propietari. El parament de la façana està actualment arrebossat amb ciment. Les plantes i el coronament esglaonat estan diferenciats per una franja que reposa en mènsules esglaonades. Precisament en la que separa la planta baixa de la primera encara es pot veure la continuïtat que tenia amb la casa del costat.

Ezequiel Porcel Alabau es va titular com a arquitecte el 1902 a Barcelona i era fill del mestre d’obres Ezequiel Porcel de Bassols. Va ser arquitecte municipal de Barcelona gairebé fins a la seva mort (1926) i de Premià de Mar (1920 a 1926). Té obres a Barcelona (la majoria desaparegudes), Gavà, Viladecans, Premià de Mar i Terrassa. A Barcelona va fer, juntament amb l'arquitecte Ferran Romeu, un nou Pla d'Urbanització, el Pla d'Enllaços, també conegut com a Romeu-Porcel (1917).

Tant les obres de Gavà com les de la veïna Viladecans havien estat atribuïdes, com s’ha dit, a Canaleta. En un principi pensava que no fos Canaleta l’autor i Porcel les signés per allò que en algunes localitats l’arquitecte municipal no podia projectar edificis privats, però aquesta teoria es podria descartar donat que en aquestes localitats sí que Canaleta signava obres.

Text: Valentí Pons