Casa Rodríguez Arias
(Barcelona | Galvany - Barcelonès)

Barcelona - Via Augusta, 61 (Foto: Albert Esteves, 2018)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorGerman Rodríguez Arias
Situació Via Augusta, 61
Germán Rodríguez Arias (Barcelona 1902-1987), va ser un dels fundadors del GATCPAC i és considerat com l'introductor del racionalisme arquitectònic a Catalunya. Va projectar aquest edifici, on va fixar la residència i l'estudi, l'any 1931. Aconsegueix espais còmodes, amplis, moderns i barats mitjançant les noves maneres de construir.

És un edifici entre mitgeres, de planta baixa i set pisos, amb dos habitatges per planta. La façana, discretament asimètrica, està caracteritzada per les finestres nues, sense motllures, i uns singulars balcons de vidre. Les dues plantes superiors, fruit d'una remunta posterior, trenquen l'estètica de la resta de la façana, en plantejar la ziga-zaga i obrir-se a sengles galeries de barana metàl·lica. Tant la manca de simetria de les obertures com el moviment en zig-zag dels àtics l'allunyen de la rigidesa de les normes del nou estil, paradoxalment. La façana que dona al pati interior és vidriada.

Hi va treballar novament el 1958, a la planta baixa -que s'ha reformat de nou recentment- i el 1963 als pisos superiors. Entre 1988 i 1991, J. Rovira i B. Moretó van restaurar l'edifici.