Ermita de Sant Miquel de l'Arn
(Sentmenat - Vallès Occidental)

Ermita de Sant Miquel de l'Arn (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Ermita de Sant Miquel de l'Arn (ruïnes)

Ermita de Sant Miquel de l'Arn (ruïnes) (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2007)

Situació Camí vell de Caldes, entre els termes de Sentmenat i Caldes de Montbiu
L'ermita de Sant Miquel de l'Arn, també coneguda per Sant Miquel de l’Arç, Sant Miquel dels Arços o Sant Miquel dels Ars, és d'època romànica. Es troba derruïda, situada entre els termes actuals de Sentmenat i Caldes, en un antic encreuament de camins, prop de l'indret anomenat "el Roure Gros". Apareix citada l’any 1027.

Sembla probable que els seu nom vingui del seu primer propietari, de nom Arnal (o Arnau) Guillem, documentat vers l’any 1100.

L'any 1083, el feu "de Arno" pertanyia als senyors del Castell de Sentmenat i era propietat del Mas Fritós (Can Fritós). Més tard passà al domini de la Pia Almoina de Barcelona.

L'ermita és de base rectangular dividida en dues dependències, una dedicada al culte i l’altra possiblement a habitatge. Se sap que l’any 1299 hi havia un ermità. Tenia la coberta de fusta i una porta a la banda de migdia i una altra a la de ponent. Com a la majoria de les antigues capelles d’aquesta advocació, estava situada al costat d’un antic camí que, tot seguint l’antiga via romana, anava de Terrassa a Caldes de Montbui.

[Font: Sentmenat.com]