Campanar de Sant Menna
(Sentmenat - Vallès Occidental)

Sentmenat - Campanar Romànic

Sentmenat - Campanar Romànic (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Campanar romànic, vist des de la banda Sud

Campanar romànic, vist des de la banda Sud (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Campanar, darrera del qual es veu l'Església (a la dreta) i la banda posterior de la rectoria (a l'esquerra) (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Campanar, amb l'església a la seva dreta

Campanar, amb l'església a la seva dreta (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Campanar, vist des de l'església

Campanar, vist des de l'església (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Campanar Romànic i jardins de Jaume Cladelles, vistos des de la Plaça de Baix

Campanar Romànic i jardins de Jaume Cladelles, vistos des de la Plaça de Baix (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Campanar Romànic

Campanar Romànic (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2014)

Campanar Romànic

El campanar romànic i l'Església de St. Menna  contemplats des de l'interior d'una aula de l'Institut d'Educació Secundària (IES Sentmenat).

El campanar romànic i l'Església de St. Menna contemplats des de l'interior d'una aula de l'Institut d'Educació Secundària (IES Sentmenat). (Foto: Ana M. Reyes, 2007)

Campanar [i rectoria] de l'església vella de Sentmenat

Campanar [i rectoria] de l'església vella de Sentmenat (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1924)

Situació 30 m davant l'Església, darrera la rectoria i biblioteca, als jardins de Jaume Cladelles
El campanar té una planta quadrada i quatre pisos d'alçada, construït sobre unes restes d'un absis, o absidiola, pre-romànic (s.X). La primera notícia sobre el lloc de Sant Menna és un document d'una donació feta el 972. Formava conjunt amb una església consagrada l'any 1064 que s'enfonsà a causa d'un incendi.

Les excavacions fetes per l'Escola Taller de Sentmenat, a mitjans de la dècada dels 90, han permès documentar quatre paviments successius, el més antic dels quals pertany a l'absis pre-romànic abans esmentat. Es trobà també una ampolleta de vidre, possiblement un “ungüentari” amb setze monedes d'argent, billó i coure. La procedència de les monedes és d'Aragó, València, Catalunya i França i la seva cronologia data de 1271 al 1708.

El campanar sembla que va ser construït o ampliat els segles XII i/o XIII, possiblement va ser cobert amb la volta piramidal al segle XVI o XVII.

[Font: Sentmenat.com + indicacions]