Vil·la Urània
(Barcelona | Farró - Barcelonès)

Barcelona - Vil·la Urània, façana carrer Saragossa (Foto: Albert Esteves, 2018)

Barcelona - Vil·la Urània (Foto: Ajuntament de Barcelona)

AutorMagí Rius Mulet
Situació Via Augusta, 102-104 / Saragossa
Casa unifamiliar aïllada, amb jardí, construïda l'any 1868 en un solar que havia format part de l'heretat de can Regàs i que en aquella època es va començar a urbanitzar. Estava envoltada d'un ampli jardí, del qual conserva només una petita part. Té façana a la Via Augusta i al carrer Saragossa.

El seu interès no és tant pel seu valor arquitectònic com per la seva singularitat històrica. Va ser promoguda per Bienvenido Comas, del qual passà al seu fill, Josep Comas i Solà, que es dedicava a l'astronomia. Per això la va batejar amb el nom de Vil·la Urània, en honor de la musa de l'astronomia i hi va instal·lar un telescopi. Amb ell va descobrir, l'any 1915, el planeta Hispània. Comas hi va viure fins a la seva mort, l'any 1937. En morir la seva vídua, la casa va passar a ser propietat de l'Ajuntament. Va ser rehabilitada l'any 2018 i actualment funciona com a centre cívic, amb un gran edifici bioclimàtic adjacent, de SUMO arquitectes i Iolanda Olmo.