Mercat de Galvany
(Barcelona | Galvany - Barcelonès)

Barcelona - Mercat de Galvany (Foto: Albert Esteves, 2018)

TipusMercat
AutorPere Falqués Urpí / Antoni de Falguera Sivilla
Situació Madrazo, 106-112 / Santaló, 55-67 / Calaf, 21-23
InterèsEspecial interès Interessant
L'any 1868 l'hisendat Josep Castelló Galvany va oferir part dels seus terrenys a l’Ajuntament de Sant Gervasi per tal de construir-hi un mercat. Va posar com a condició que portés el nom de la seva mare i, sense saber-ho, va acabar donant nom a tot un barri. Tanmateix, el barri no va començar a edificar-se fins a començament del segle XX i no es va poder inaugurar fins a l'any 1927, amb gairebé tres-centes parades. L'obra va ser iniciada per Pere Falqués i finalitzada per Antoni de Falguera. Té una superfície total de 5.504 m² dels quals només 842 m² són de superfície comercial.

L'edifici ocupa tota una illa de cases, de manera que disposa de quatre façanes, amb els seus respectius portals, que delimiten un espai en forma de creu, amb una plaça central octogonal alçat amb un cimbori. L'acabat és de maó vist i els portals estan ornamentats amb mosaics de colors presidits per l'escut de Barcelona. L'interior deixa veure els pilars i les encavallades de ferro i la capa de làmines de fusta. Al bell mig hi ha un fanal coronat amb un singular rellotge. Pel seu estil ornamental es pot situar entre el modernisme i el noucentisme.