Casernes militars (edificis UPF) (Barcelona - La Vila Olímpica del Poblenou - Barcelonès)

Barcelona - Casernes militars UPF

Barcelona - Casernes militars UPF, reforma moderna (Foto: Albert Esteves, 2018)

TipusEdifici administratiu o institucional
EstilHistoricisme
Situació Carrer Wellington, 20-40 / Carrer Ramon Trias Fargas
Quan l'any 1868 es va enderrocar l'antiga fortalesa de la Ciutadella, el Ministeri de Guerra va exigir com a compensació la construcció de dues casernes militars, denominades Jaume I i Roger de Llúria, juntament amb uns pavellons annexos. La construcció es va dur a terme l'any 1887. Formen dues grans illes rectangulars, molt funcionals, de façanes austeres, d'aspecte classicista. S'articulen en ales al voltant d'uns patis centrals porticats.

L'edifici Jaume I va ser rehabilitat amb gran encert l'any 1996 per ubicar-hi les instal·lacions de la Universitat Pompeu Fabra. El projecte de reforma va ser realitzat per Esteve Bonell i Josep M. Gil. L'edifici va guanyar el premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura i Urbanisme d'aquell any.

L'edifici Roger de Llúria es va rehabilitar entre 1997 i 2000, també per a la UPF. El projecte va ser encarregat a l'equip de Josep Maria Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay. Va rebre el premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme l’any 2001.

Destaquen els edificis Mercè Rodoreda I (2008) i Mercè Rodoreda II (2014) de J. Navarro Baldeweg. El primer, també premiat, de 3.600 m2, té sis plantes unides per rampes i un efectista desplegament d'abstractes peces d'alumini vermelles a interior i exterior. Segons el mateix arquitecte, alhora pintor, volen remetre a les estampes japoneses. Actuen afavorint un joc de llums i ombres a dins, mentre fan de para-sols cap a enfora.

El segon, de 8.600 m2, es distingeix també per la seva pell, un parament regular blanc, que, a la cantonada, es torna verd i capriciós, amb formes romboidals.