Habitatges de la Vila Olímpica
(Barcelona | La Vila Olímpica del Poblenou - Barcelonès)

Barcelona - Vila Olímpica (Foto: Albert Esteves, 2018)

Barcelona - Vila Olímpica, habitatges Tirant lo Blanc

Barcelona - Vila Olímpica, habitatges Tirant lo Blanc (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Diversos carrers de la Vila Olímpica
Immediatament després que Barcelona guanyés la nominació com a seu dels Jocs Olímpics de 1992 es va redactar un Pla Especial, amb una afectació d'unes 55 ha, que va ser encarregat a l'equip d'arquitectes format per Oriol Bohigas, Josep M. Martorell, David Mackay i Albert Puigdomènech. I es va decidir que els encarregats dels projectes d'urbanització i edificació fossin tots arquitectes que haguessin guanyat algun premi FAD d'Arquitectura. També es va resoldre que es faria la urbanització de bell nou, sense salvar cap dels edificis i carrers preexistents. Això permetia connectar el traçat urbà a la trama urbana quadriculada derivada del pla Cerdà, tot i que es perdien molts elements, sobretot d'arquitectura industrial, d'indubtable importància històrica.

El conjunt d'edificis, destinats durant els Jocs a l'allotjament dels esportistes, mostra tipologies ben diverses, segons l'estil de cada arquitecte, però sempre mantenint uns criteris comuns: l'edificació perimetral que configura els carrers i els interiors oberts, amb elements autònoms. Entre els autors dels projectes podem esmentar al mateix equip MBM, i a Ricardo Bofill, Carlos Ferrater, Esteve Bonell / Francesc Rius, Xavier Vendrell / Manuel Ruisánchez, Albert Viaplana / Helio Piñón, Elías Torres / José Antonio Martínez Lapeña, Òscar Tusquets / Carlos Díaz, Federico Correa / Alfons Milà, Jordi Garcés / Enric Sòria, Lluís Clotet / Ignacio Paricio, etc.