Cal Nicolau Ric
(Martorell - Baix Llobregat)

Martorell - Cal Nicolau Ric (Foto: Albert Esteves, 2019)

Martorell - Cal Nicolau Ric (Foto: Albert Esteves, 2006)

Martorell - Cal Nicolau Ric (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1924)

Situació Plaça de la Vila, 7
És un gran edifici neoclàssic aixecat el 1834 per Antoni Nicolau, exportador de vins. Consta de tres plantes i golfes sota un ràfec amb modillons quadrats. Una gran balconada presideix la planta noble. La planta baixa té dos portals de punt rodó, dos d'adovellats i dos més de petits als costats, amb tarja de ventall. El pati de l'entrada principal té sis grans columnes toscanes adossades i una reixa amb la inscripció "AÑ 1834". El seu antic propietari, Josep Antoni Nicolau Bujons, va reunir-hi una interessant pinacoteca, amb obres de grans pintors italians i catalans. Des de 1976 és propietat de l'Ajuntament i actualment acull l'Escola Municipal de Música.

L'interior allotja un important conjunt de pintura mural d'estil imperi, del segle XIX.