Monument a Pau Claris
(Barcelona | Parc de la Ciutadella - Barcelonès)

Barcelona - Monument a Pau Claris (Foto: Albert Esteves, 2021)

Barcelona - Monument a Pau Claris (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorRafael Atché
Situació Passeig de Lluís Companys
Va ser inaugurada l'any 1917, tot i que el projecte és força anterior. Retirada durant la guerra civil juntament amb les altres estàtues del Saló de Sant Joan, es va salvar de ser fosa i l'any 1977, tornà a ser exposada.

És una figura de bronze que representa Pau Claris, president de la Generalitat l'any 1638, que va proclamar la República catalana dos anys després en el marc de la guerra dels Segadors. L'estàtua sorprèn per la seva expressivitat. Presenta a Pau Claris en una postura una mica artificial, potser en el moment de fer proclamació de la República.