Casa Sagnier
(Barcelona | Monterols - Barcelonès)

Barcelona - Copèrnic, 86-92

Barcelona - Copèrnic, 86-92 (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorEnric Sagnier Villavecchia
Situació Copèrnic, 86-92
InterèsEspecial interès Interessant
Antiga casa d'estiueig de la família Sagnier, projectada per l'arquitecte de la família, Enric Sagnier. Va ser construïda l'any 1900 després de ser enderrocada una construcció més antiga. Estava envoltada d'un gran jardí, una part del qual encara es conserva, habilitat com a parc públic. La finca annexa era propietat de la família Villavecchia, emparentada amb els Sagnier.

L'edifici consta de tres plantes, la superior més estreta. Té un cos central d'estructura simètrica i dos cossos laterals, un més ample que l'altre, que es plantegen com a galeries que fan de terrassa del pis superior. A la planta baixa s'hi ubicaven els salons i el menjador, els serveis comuns i la capella, ara convertida en sala d'actes.

Es pot considerar un edifici eclèctic, que barreja elements d'influència diversa, amb llibertat creativa de l'arquitecte. Tanmateix, hi ha elements historicistes, com les finestres ogivals, les gàrgoles, els merlets del coronament, i altres d'influència modernista, com els relleus vegetals o els forjats.

La casa va ser ocupada per la Sección Femenina franquista després de la Guerra Civil. De 1955 a 1981 va ser seu del Col·legi Major Femení "Virgen Inmaculada". Després d'alguns altres usos transitoris i uns anys de tancament, des de 2007 acull un centre cívic.