Edifici Alhambra
(Barcelona | Monterols - Barcelonès)

Barcelona - Berlinès, 5

Barcelona - Berlinès, 5 (Foto: Albert Esteves, 2018)

AutorDomènec Balet Nadal
Situació Berlinès, 5
InterèsEspecial interès Interessant
Segons la tradició popular, aquest edifici, que evoca l'Alhambra de Granada, va ser fet construir per un berlinès (d'aquí vindria el nom del carrer), com a regal a la seva esposa granadina per recordar la seva terra. En realitat va ser a partir de 1920 que el doctor Streitberger es va instal·lar a l’edifici amb la seva dona, Rosario Pequeño, que era andalusa.

En tot cas, es tracta d'un edifici neoàrab construït l'any 1875 i remuntat l'any 1920. Exteriorment, no deixa intuir la grandiloqüència del seu interior. Només mostra el seu característic estil a les llindes de les finestres, amb arcs de ferradura i estucs treballats, i a més contundència a l'entrada principal i la tribuna.

Però és el vestíbul i el hall interior el que deixa bocabadats als privilegiats que hi poden entrar (l'edifici és privat). Una escalinata senyorial envoltada d'estucs blancs filigranats i mosaics multicolors condueix al pati envoltat d'arcades que imita el pati dels Lleons de l'Alhambra granadina. Una veritable joia oculta de la Barcelona premodernista.

L'autor del projecte va ser el mestre d'obres Domènec Balet i Nadal, qui, pocs anys abans havia projectat dues cases també neoàrabs al passeig de Gràcia, de les quals només es conserva la casa Pere Llibre (vegeu enllaç).