Edificis Cúbics
(Santa Coloma de Gramenet - Barcelonès)

Santa Coloma de Gramenet - Edificis Cúbics (Foto: Albert Esteves, 2018)

Santa Coloma de Gramenet - Edificis Cúbics (Foto: Albert Esteves, 2021)

AutorEduardo Souto de Moura / Robert Terrades, Esteve Terrades / Daniel de Castro Lopes
Situació Av. Pallaresa, 73
Potent conjunt urbanístic situat en el sector que separa el nucli antic de Santa Coloma amb el barri de Singuerlín.

Està format per tres edificis, dos d'ells destinats a habitatges i l'altre a hotel. Projectat amb malla de formigó en façana, la composició dels dos edificis d'habitatges és la mateixa, malgrat les diferents proporcions. L'edifici de l'hotel és similar però adaptat a les necessitats de l'ús. És una característica comuna l'existència de voladissos a la base de les tres torres. Pel que fa al color, es fan servir tres tonalitats, entre el blanc i el gris.

El projecte és obra del prestigiós arquitecte Eduardo Souto de Moura, conjuntament amb l'estudi de Robert i Esteve Terrades, i Daniel de Castro Lopes.

En paraules de Souto, "la idea era crear un espai urbà simbòlic a través dels tres edificis, relacionats de forma molt especial amb el sòl, ja que tots tres tenen grans voladissos que funcionen com espai de trobada". Diu Robert Terrades que "els que ens interessava era cercar la connexió urbana a través de la concentració en alçada, que permet que les edificacions existents i les que vindran dialoguin mantenint la individualitat de cadascun dels barris".