Església de Sant Pere de Begur
(Begur (vila) - Baix Empordà)

Begur - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2018)

Begur - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2015)

Begur - Panoràmica general

Begur - Panoràmica general (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Plaça de l'Església
Hi hagué una primera església que apareix a les Rationes Decimarum de 1279 i 1280. Al llarg del segle XVI i XVII es va anar bastint el temple actual. Les campanes van ser beneïdes l'any 1598, les obres d'ampliació amb quatre capelles per banda i la sagristia es van dur a terme entre 1600 i 1624, tot i que la consagració definitiva no es va produir fins a l'any 1653.

Es pot considerar un edifici del gòtic tardà, amb elements renaixentistes, com la portada. En origen tenia una sola nau, amb capelles laterals. Les del costat nord van ser convertides en una segona nau més petita en una reforma tardana (segle XVIII-XIX). Aquesta nau es va dedicar a Santa Reparada, patrona dels corallers. La nau principal està coberta amb volta de creueria, amb les claus de volta esculpides amb imatges de sants. El campanar està situat a un angle de la façana i no es va acabar. Hi veiem una senzilla espadanya. La portada està flanquejada per dues falses pilastres i es corona amb un frontó triangular, amb tres esferes al capdamunt, al timpà del qual hi ha una fornícula amb la imatge del patró. És molt semblant a la portada de l'església de Sant Iscle de Serra de Daró, datada l'any 1635.

El retaule major, atribuït a Domènec Rovira, de l'any 1683, es va perdre amb l'incendi provocat l'any 1936. A mitjans dels anys cinquanta el presbiteri va ser decorat amb pintures de Raimon Roca Ricart (1917-2013).