Església de Sant Vicenç
(Regencós - Baix Empordà)

Regencós - Església de Sant Vicenç

Regencós - Església de Sant Vicenç (Foto: Albert Esteves, 2018)

Regencós, de lluny, amb l'església enmig

Regencós, de lluny, amb l'església enmig (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Plaça de l'Església
Als nomenclàtors de la diòcesi de final del segle XIV no s'esmenta cap església a Regencós, de manera que cal considerar que la seva construcció va ser posterior. Sabem, en tot cas, que va ser sufragània de la parròquia de Begur fins que s'independitzà l'any 1788, quan el poble assolí el seu màxim demogràfic.

Poc després, l'any 1805, es va iniciar la construcció de l'actual temple, que es va enllestir deu anys després. És un edifici de nau única coberta amb volta de llunetes, amb capçalera poligonal, reforçada amb contraforts, entre els quals se situen les capelles laterals. Adossat a la façana hi ha el campanar de torre, inacabat.

L'interior, auster, s'inscriu en els paràmetres que el Neoclassicisme imposava a l'època. Amb tot, el coronament mixtilini de la façana és el típic del barroc popular. La portalada presenta un arc rebaixat flanquejat per dues grans pilastres amb capitells lineals i un entaulament amb triangles i esferes centrat per la fornícula on hi havia la imatge del sant.