Castell de Pals (Torre de les Hores)
(Pals - Baix Empordà)

Pals - Castell o Torre de les Hores

Pals - Castell o Torre de les Hores (Foto: Albert Esteves, 2018)

Pals - Castell o Torre de les Hores (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Carrer de la Torre, 9
Del castell medieval de Pals en resta només l'antiga torre mestra, coneguda després com a Torre de les Hores, bastida directament sobre la roca. La resta del castell va ser derruït després que el rei Joan II, l'any 1478, donés permís per aprofitar-ne les pedres en les obres de reparació de l'església, atès el mal estat en què es trobava (...que no hi ha res que salvarse puxa sino la torre mestra la qual aixís poch no es fortalesa que sia per tenirsi sino sol per tenir una bada....). La torre, doncs, es va salvar per fer funcions de torre de guaita i, un cop construït el petit cloquer, es va fer servir com a campanar.

És una torre de planta circular, d'uns 15 m d'alçada, construïda amb carreus de pedra sorrenca, ben escairada i arrenglerada. La porta original de mig punt, que comunicava amb la resta del castell, és al segon pis. A la base hi ha una altra porta, d'època tardana. Té dos pisos, coberts amb voltes semiesfèriques. La seva construcció es pot situar a finals del romànic (segles XII-XIII).