Església de Sant Pere de Pals
(Pals - Baix Empordà)

Pals - Església de Sant Pere

Pals - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2018)

Pals - Església de Sant Pere (Foto: Albert Esteves, 2016)

Situació Plaça de l'Església, 8
Situada a la part alta del nucli antic, prop de l'antic castell. Està documentada des de l'any 994 però la primitiva església va ser substituïda per un nou temple romànic, al segle XII, sobre el qual es va construir l'edifici actual, tardogòtic, al segle XV. L'any 1478 el rei Joan II va concedir permís per aprofitar, en la seva construcció, les pedres del castell, que es trobava ja mig derruït. També es van conservar algunes estructures de l'església romànica, com el frontis, integrat a la façana actual. La petita finestra de mig punt que hi ha al costat de la portalada pertany a aquell antic temple. També són visibles encara les traces del vell campanar d'espadanya.

L'església gòtica consta d'una sola nau, coberta amb volta de creueria i capçada amb un absis poligonal. Està dividida en tres crugies per arcs torals apuntats. Tardanament s'hi van afegir les capelles laterals. I també el campanar i el terrabastall que la va sobrealçar. La portalada és barroca, feta l'any 1773 amb pedra nummulítica de Girona. Té un frontó corbat partit i pinacles amb boles, que flanquegen una fornícula amb la imatge del sant, vestit amb hàbits pontificals.