El Padró
(Pals - Baix Empordà)

Pals - El Padró

Pals - El Padró

Pals - El Padró

Situació Interior del recinte emmurallat
El nucli antic de Pals, enclòs dins un perímetre fortificat, rep el nom del Padró i és un dels conjunts monumentals medievals més notables i populars de Catalunya, especialment després de les obres de restauració que es van dur a terme durant la segona meitat del segle XX.

El primer document conegut que fa referència a Pals és de l'any 889. El seu castell va ser domini directe dels comtes de Barcelona i després dels comtes-reis, que el van cedir a diversos nobles al llarg dels segles. Acabada la guerra contra Joan II va quedar en estat ruïnós, tret de la torre mestra, que s'ha mantingut com un dels elements més emblemàtics del conjunt.

El traçat urbà, articulat al voltant del carrer Major i la plaça de l'Església, està format per un conjunt de carrers estrets i tortuosos on s'aboquen cases de pedra sorrenca que conserven nombrosos elements dels segles XV al XVIII. El perímetre emmurallat, amb sis torres de planta rectangular, es conserva gairebé en la seva totalitat.