Torre Canera
(Pals - Baix Empordà)

Pals - Torre Canera

Pals - Torre Canera

Pals - Torre Canera

Situació La Llevadora. Carrer Torre Canera, 11
Torre quadrangular adossada a una masia, documentada des de l'any 1668, quan n'era propietari Antoni Feliu i Caner. El seu origen és, tanmateix, força més antic. De fet, l'any 1489 hi ha documentat un lloc denominat Torra, identificat amb l'indret de l'actual torre Canera. Aquest cognom seria la forma femenina de Caner. Ja l'any 1602 s'esmenta Antiga Canera, casada amb Joan Illa i Caner. L'any 1717 pertanyia a Miquel de Ciurana i Caner, usufructuari dels béns de la seva dona, Anna Maria Caner i de Ciurana, i l'any 1743 pertanyia a Jaume de Ciurana. L'any 1828 consta que n'era propietari el baró de Foixà.¹

La torre consta de tres plantes, habilitades com habitacions, amb accés des de l'interior del mas. Està coberta amb teulada a un sol vessant. Conserva restes d'un matacà i una finestra d'estil renaixentista, amb pilastres estriades, incorporada tardanament.

¹Anna-Maria Corredor Plaja Notícies disperses sobre algunes edificacions fortificades de Pals, 1999.