Can Dachs
(Folgueroles - Osona)

Folgueroles - Can Dachs. Lluerna (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Folgueroles - Can Dachs. Escala

Folgueroles - Can Dachs. Escala (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

Situació Plaça Verdaguer, 2
Edifici del 1897 de planta rectangular i coberta de quatre vessants. Té planta baixa, dos pisos i un llanternó quadrat central equipat amb vidrieres, algunes de colors.
Presenta tres obertures a planta baixa. Al mig, un portal d'arc rebaixat que dóna accés a l'escala. Al primer pis hi ha tres balcons quadrats i el segon pis compta amb tres finestres geminades d'arc de mig punt, protegides per uns trencaaigües. Les obertures rectangulars de la llanterna, que dóna llum a l'ull de l'escala, acaben en forma apuntada. Està construïda en pedra, arrebossada i estucada simulant carreus de dimensions considerables. Entre el primer i el segon pis està esgrafiat "Villa Esperanza", el nom de l'esposa del propietari.

La casa va ser construïda com a segona residència de la família Dachs Amigó de Barcelona, empresaris de la fusta, d'origen folguerolenc. Per a poder edificar-la, van haver d'aterrar quatre cases. L'any 1980 va estar a punt de ser enderrocada, però el moviment ciutadà ho va impedir. El 1997 es convertí en Casa de la Vila.