El Pedró
(Folgueroles - Osona)

Folgueroles - El Pedró. Inscripció del dia de la inauguració

Folgueroles - El Pedró. Inscripció del dia de la inauguració (Foto: Graciel·la Vidal, 2017)

AutorJosep M. Pericas Morros
Situació Plaça Verdaguer
Monument erigit a l'antiga plaça de l'Església, plaça Verdaguer des de 1913. S'assenta sobre una base piramidal flanquejada per quatre monòlits units per unes baranes de ferro forjat. Sobre la piràmide truncada, a una alçada aproximada d'un metre, s'aixeca un altre cos polièdric decorat amb relleus vegetals, culminat per una mena de pinacle i un rosetó. En aquest cos cònic s'hi adossen les imatges de sant Francesc, la Mare de Déu de Montserrat, santa Eulàlia i el Sagrat Cor, tot de l'escultor Joan Carreras. A la part frontal hi ha diverses inscripcions, realitzades per Ramon Baltús i daurades per Ramon Torrents i un medalló amb el bust del poeta, també de Carreras. El conjunt està fet amb pedra local i la col·laboració de tot el poble.

La iniciativa de retre aquest homenatge al poeta de Folgueroles va sorgir de la societat "Catalunya Vella", el 1904, dos anys després de la mort del poeta, i del diari Gazeta Montanyesa i la inauguració, el 8 de maig de 1908, es va fer coincidint amb els actes del cinquantenari de la restauració dels Jocs Florals.

En el moment de dissenyar l'obra Josep M. Pericas feia poc que havia acabat els estudis i estava molt influenciat per l'estètica gaudiniana, com es fa evident en el remat floral del pinacle i en l'aspecte bast de la pedra, carreus de diferent mida.