Torre Pedrissa (o de'n Deri)
(Pals - Baix Empordà)

Pals - Torre Pedrissa (o de'n Deri)

Pals - Torre Pedrissa (o de'n Deri) (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Camí de la Torre Pedrissa
El mas Pedrissa està documentat des de 1352. Al segle XVI surten esmentats Baldiri Pedrissa (1578), i el seu fill Toni Pedrissa (1583). I al XVII, Joan Pedrissa (1605). L'any 1743 pertanyia a Jaume de Ciurana. Es coneix també el nom de mas d'en Deri, afèresi de Desideri, un dels darrers propietaris¹.

La masia compta amb una torre cilíndrica, amb la base atalussada, de tres plantes, comunicada amb la casa per un pont de pedra. És una de les més ben conservades del terme.

Pel que fa a la casa, molt ben restaurada, cal destacar-hi el portal adovellat i dues finestres de tipologia gòtic-renaixentista, ambdues d'arc conopial amb traceria lobulada. Una d'elles està emmarcada amb una mena d'orla, amb motius geomètrics, i té a les impostes figures d'animals fabulosos. L'altra mostra també un animal en un brancal, i a l'altre un cap alat.

¹Anna-Maria Corredor Plaja Notícies disperses sobre algunes edificacions fortificades de Pals, 1999.