Mas Cap d'Anyell
(Pals - Baix Empordà)

Pals - Mas Cap d'Anyell

Pals - Mas Cap d'Anyell (Foto: Maria Àngels Monte -Invarquit. Gencat.cat-, 1989)

Situació Camí de la Torre Pedrissa
Es correspon amb l'antic Mas Bergau. Està situada molt a prop del mas Pedrissa, i és una masia de planta baixa i pis, que ha estat modificada i ampliada al llarg dels segles. Té un gran portal adovellat, de punt rodó, damunt del qual hi ha un singular frontó, amb pinacles decoratius en relleu als angles.

El cognom Bergau està documentat des de 1586 i el mas des de 1663. El 1671 era de Bernat Bergau i es diu que abans era conegut com a mas Ros. Durant els segles XVIII i XIX se'l denomina mas Bergau (o Bragau). L'actual denominació Cap d'Anyell és, per tant, d'època moderna¹.

¹Anna-Maria Corredor Plaja Pals. Recull Onomàstic, 2008.