Castell de Begur
(Begur (vila) - Baix Empordà)

Begur - Castell de Begur

Begur - Castell de Begur (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Carrer del Castell
Situat al capdamunt del cim que presideix la vila, un indret on les troballes arqueològiques indiquen que va estar poblat des del segle VII aC i durant l'època romana. No coneixem l'origen del castell medieval. L'any 1019 està documentat Arnust de Begur, probable senyor del castell. L'any 1057 figura com a possessió de la comtessa Ermessenda, la qual en vengué els drets a Ramon Berenguer I i Almodis. Se suposa que durant els segles XII i XIII va ser propietat dels senyors de Peratallada. L'any 1309 es va crear la baronia de Begur, atorgada a Bernat de Cruïlles, de la nissaga Cruïlles-Peratallada. L'any 1370 pertanyia a Gilabert de Cruïlles. L'any 1468 va ser ocupat per tropes franceses i el duc de Lorena n'ordenà la demolició, tot i que en poc temps degué ser refet. L'any 1694 les forces del duc de Noailles el van tornar a ocupar i de nou va ser destruït. El poc que quedà va ser volat l'any 1810 en el curs de la guerra del Francès.

Dels pocs vestigis que resten destaca especialment una torre de planta rodona, atalussada. Hi ha també restes d'una estança amb volta i una cisterna, tot plegat obra probable dels segles XI o XII.