La fàbrica del tèxtil Besòs
(Sentmenat - Vallès Occidental)

Façana d'una de les naus de la fàbrica, ara institut de batxillerat

Façana d'una de les naus de la fàbrica, ara institut de batxillerat (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Tèxtil Besòs: interior de l'edifici on s'observen les columnes metàl·liques originals

Tèxtil Besòs: interior de l'edifici on s'observen les columnes metàl·liques originals (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Tèxtil Besòs: Façana lateral, amb les finestres característiques

Tèxtil Besòs: Façana lateral, amb les finestres característiques (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Façana posterior d'una nau que, probablement, serà enderrocada

Façana posterior d'una nau que, probablement, serà enderrocada (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Tèxtil Besòs: Façana posterior d'una de les naus que, probablement, serà enderrocada

Tèxtil Besòs: Façana posterior d'una de les naus que, probablement, serà enderrocada (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2006)

Situació Carrer de la Poca Farina, s/n
La fàbrica del Tèxtil Besòs, empresa que constituí (junt amb la Filatura, l'Enxanxa i els Jacquards) un dels pilars de la industrialització de Sentmenat, va deixar de funcionar cap als anys 1980.
El complex està format per un conjunt de vàries naus de grans dimensions, on antuvi s'hi trobaven les màquines de teixir, els "tinys" (tints), i la maquinària d'acabats per al vellut. L'estructura de l'edifici està dissenyada, en bona mesura, partint de la necessitat de tenir un "embarrat", que feia arribar a les diferents màquines la força motriu produïda per grans motors elèctrics, abans que cadascuna d'elles en tingués un de propi. La localització de la fàbrica, al costat de la riera, fou decidida per les necessitats d'aigua en el procés de fabricació.
El setembre del 2006 s'ha inaugurat a un dels edificis que en formaven part l'IES Sentmenat. Un altre dels edificis s'usarà com a centre cívic. Mentrestant, els altres s'estan enrunant, la qual cosa probablement obligarà a enderrocar-los.