Castell d'Esclanyà
(Begur (Esclanyà i cales) - Baix Empordà)

Begur - Castell d'Esclanyà

Begur - Castell d'Esclanyà (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Esclanyà. Carrer de la Font Gran
Documentat des de l'any 1362, tot i que d'origen força més antic, era un castell termenat que formava part de la baronia de Begur, que va estar en mans dels Cruïlles-Peratallada fins a l'any 1604.

En resta una torre de planta rectangular, força ben conservada, datada al segle XII. Té unes dimensions d'uns 6 m x 9,50 m de base i una alçada d'uns 13 m. Conserva un matacà accessible des d'una finestra d'arc de mig punt. Hi ha diverses línies de forats que segurament cal relacionar amb les bastides de construcció. Els merlets s'han conservat només en un costat. Interiorment està dividit en tres plantes cobertes amb volta. L'any 1704 s'hi va obrir una finestra amb la llinda datada.

Al costat de la torre hi ha adossat un edifici del segle XVI-XVII que probablement es va construir aprofitant les restes de l'antiga fortalesa medieval.