Església de Santa Maria de Verdú
(Verdú - Urgell)

Verdú - Església de Santa Maria, capella del Sagrat Cor (Foto: Albert Esteves, 2018)

Verdú - Església de Santa Maria, pica baptismal

Verdú - Església de Santa Maria, pica baptismal (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Plaça del Bisbe Comellas
InterèsEspecial interès Interessant
La primera església de Verdú es va construir poc després de la conquesta i és esmentada ja l'any 1072. L'any 1265 es construir un temple més gran, encara dins la tradició romànica, enllestida abans d'acabar el segle XIII. Al segle XIV hi hagué un singular litigi entre el monestir de Poblet i el bisbat de Vic per la titularitat de la parròquia. Va ser guanyat pel bisbe l'any 1330 que en va posseir la titularitat sempre que residís a la vila almenys dos mesos. Posteriorment l'església va ser engrandida amb la construcció de la capella de sant Flavià (1437-1458), que des del segle XVII guarda les relíquies del sant, la capella del Santíssim (1502-1526), la del Roser, originalment dedicada a sant Bartomeu. Cal esmentar especialment la capella del Sagrat Cor, construïda en època de l'abat Lerín (1531-1545), dividida en dos trams, coberts amb volta estrellada. D'època posterior són el baptisteri (1634) i la portada lateral renaixentista (1698). L'any 1892 es va enderrocar l'absis semicircular per engrandir el presbiteri.

En origen era una església d'una sola nau coberta amb una volta de canó lleugerament apuntada, amb transsepte i absis semicircular. Amb la construcció de les capelles s'anà engrandint fins a tenir una estructura de tres naus, cadascuna amb un estil diferent però mantenint una harmonia general com a conjunt. L'element romànic més destacat que s'ha conservat és la portalada principal, obra destacada de la denominada escola de Lleida. Damunt del portal hi ha una notable rosassa gòtica i flanquejant la façana, el campanar de torre, de planta quadrada.

L'altar major era presidit per un notable retaule gòtic del pintor Jaume Ferrer II, ara conservat al Museu Episcopal de Vic. A l'actual altar es conserva la Verge de pedra, possiblement obra de l'escultor Pere Joan, dels anys 1433-34, i el sòcol amb l'escena de l'enterrament de Crist. Cal destacar també el Crist crucificat de la capella del Santíssim, feta entre la fi del segle XIII i començament del XIV.