Campanar de l'església de Santa Maria
(Vilagrassa - Urgell)

Vilagrassa - Campanar de l'església de Santa Maria (Foto: Albert Esteves, 2018)

Vilagrassa - Gàrgola del campanar

Vilagrassa - Gàrgola del campanar (Foto: Albert Esteves, 2018)

Situació Plaça Major
A més de la portalada, l'element més destacat de l'església de Santa Maria és el campanar, lleugerament inclinat cap al damunt del temple. Va ser construït en dues etapes, el primer tram seria coetani de la portada, del segle XIII, i el segon podria datar-se al segle següent. És de planta rectangular i consta de quatre pisos, separats amb impostes. El tercer pis, on hi ha les campanes, està obert a les quatre cares amb finestres geminades molt allargades. El pis superior està decorat amb gàrgoles a les cantonades, que representen animals fantàstics. Se n'ha perdut una. L'accés al campanar és a través d'una porta elevada a la que s'hi arriba per una escala exterior que s'inicia a uns quatre metres del sòl.